امسال در طرحی نپخته و پرهزینه، ادارهیکل کتابخانههای استان زنجان جشنوارهای برپا کرده که با ایستاندن کتابداران در سطح شهر زنجان، بهجای فراهم آوردن فرصت و امکان دستیابی هرچه بیشتر به کتاب در هفتهی کتاب، کتابهای اضافی را از مردم جمعآوری میکند.
وقف و اهدای کتاب البته که نیازی به فراخوان نداشته و ندارد و هرگاه که کتابخوانان و عموم مردم، کتاب اضافهای داشتهاند با کمال میل به دوستان خود و یا کتابخانهها تقدیم کردهاند، اما به نظر میرسد هدف این طرح، دریافت کتابهای نفیس و خطیست که به گمانم محال است کسی چنین کتابهایی را به صورت رایگان به دست کتابخانههای عمومی بسپارد. همگان خوب میدانند که جای چنین کتابهایی، کتابخانههای تخصصی است که در زنجان وجود ندارد.
از طرفی تجربهی شخصی خود من ثابت کرده که هرگز کتابهای اهدایی به کتابخانهها، به چرخهی امانتدهی وارد نمیشوند. چون اولاً نیاز به بررسی و تأیید محتوا دارند تا برای ورود به قفسههای کتاب مجوز بیابند، و دوماً این کتابهای اهدایی اغلب نو و تازه نیستند و جزو کتابهای فرسوده محسوب میشوند و بنابراین به زیرزمینهای تاریک مخصوص کتابهای آمادهی خمیر شدن فرستاده میشوند.
در این طرح که «هدیهی دانایی» نام گرفته، فراخوان عکس با نام «یار مهربان» و طرح درخواست کتاب از کتابخانههای عمومی با نام «کتاب من» نیز همزمان در جریان است که به نظر من اگرچه لازماند ولی پرهزینه و بیلان پرکن هستند و نقش بهسزایی در ترغیب مردم به مطالعه و کتابخوانی ندارند.
نقض غرض در نام این طرح اینکه، هدیه دادن دانایی آن هم در هفتهی کتاب، باید از سوی نهادها به عموم مردم باشد و نه از سوی مردم به نهادها.
دیروز به این نکته فکر میکردم که یک جملهی کوتاه اگر در سطح شهر و در رسانهها منتشر شود، چه تأثیر ویژه و مؤثرتری در ترغیب و تشویق به مطالعه دارد: آیا امروز کتاب خواندهاید؟
حال به گزارش و اخبار اقدامات ادارهی کل کتابخانههای عمومی زنجان در رسانهها بنگرید تا هزینهبر بودن این طرح را بیشتر دریابید:
سایت ادارهی کل کتابخانههای عمومی استان زنجان نوشت: اولین جشنواره وقف كتاب همزمان با هجدهمین دورهی هفتهی كتاب و به همت ادارهی كل كتابخانههای عمومی استان و با مشاركت شهرداری، ادارهی كل فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای اسلامی شهر زنجان و صداوسیمای مركز زنجان برگزار میگردد. نهادینه شدن فرهنگ كتاب و كتابخوانی، ترغیب شهروندان به مطالعهی كتاب، غنیسازی مخزن كتابخانهها، دریافت كتابهای خطی، اشاعه و تبیین جایگاه و ضرورت پرداختن به سنت اسلامی وقف و ایجاد نگرش جدید به این سنت و... از جمله اهداف در نظر گرفته شده برای این جشنواره میباشد.
تعداد 10 پایگاه اهدای كتاب در اماكن پررفتوآمد و میادین اصلی شهر و همچنین كتابخانههای عمومی در سطح استان از23 تا 30 آبانماه برای دریافت كتابهای اهدایی در نظر گرفته شده است.
كتابهای اهدایی شهروندان و سازمانها برای این جشنواره دراختیار كتابخانههای عمومی، كتابخانههای مدارس و مراكز دیگر نیازمند قرار داده میشود.
خبرگزاری فارس گزارش داد: این اقدام در راستای گسترش فرهنگ مطالعه و در راستای دسترسی آسان شهروندان به كتابهای ارزشمند و مورد نیاز برگزار میشود. مدیركل كتابخانههای استان زنجان شعار هفتهی كتاب را مطالعه، اندیشه و فرزانگی اعلام كرد و گفت: از خیرین فرهنگدوست دعوت میشود در اقدامی ماندگار با اهدای كتاب به كتابخانههای عمومی و پایگاههای مستقر در سطح شهر در نخستین جشنوارهی وقف كتاب مشاركت داشته باشند.
وی با بیان اینكه بسیاری از كتابهای ارزشمند در خانهها نگهداری میشوند، تصریح كرد: اهدای این كتابها به كتابخانهها زمینهی استفادهی دیگران را نیز از این كتابها فراهم میكند.
احمدخانی با اشاره به شرایط نامناسب نگهداری از كتابها در بسیاری از خانهها توسط مردم تصریح كرد: كتابخانهها مكان مناسبی برای نگهداری كتاب است، چراكه نگهداری از برخی كتابها در منازل موجب از بین رفتن آنها میشود.
وی با بیان اینكه این جشنواره با همكاری صداوسیمای مركز زنجان، ادارهی كل فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای شهر و شهرداری و ادارهی كل كتابخانههای استان برگزار میشود، افزود: اهدا و وقف كتاب در واقع هدیهی دانایی است، كه امیدواریم مردم فرهنگدوست استان زنجان در این جشنواره مشاركت خوبی داشته باشند.
و روزنامهی مردمنو نیز نوشت: محمدربیع احمدخانی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان زنجان اظهار داشت: این جشنواره به منظور جمعآوری کتابهای اضافی و اهدایی شهروندان با استقرار چند تخته چادر برای دریافت کتابها در سطح شهر برگزار شده و کتابهای اهدایی شهروندان، در کتابخانهها، مراکز مورد نیاز و حتا دانشگاهها توزیع میگردد.
وی با اشاره به اینکه در رابطه با هزینههای جاری، اجازهی استفاده از منابع دولتی را در اختیار نداریم، گفت: در این جشنواره از امکانات شهرداریها به عنوان یکی از منابع تأمینکنندهی هزینههای جاری ادارهی کل کتابخانههای عمومی استان استفاده میشود.
کتابخانه عمومی مهرشهر کرج بمناسبت هفته کتاب بمدت یک هفته سالنهای مطالعه که همه روزه مملو از کنکوریهاست تعطیل کرده و بجایش نمایشگاه کتاب برپا کرده است. این در حالیست که حتی یک آگهی که نشان از نمایشگاه کتاب بدهد وجود ندارد و تا وقتی که وارد کتابخانه نشده اید متوجه نمیشوید که نمایشگاه کتابی برپاست. پرنده در نمایشگاه کتاب پر نمیزد و کتابها همه از کتابهای بازاری و نامعتبر بودند. واقعا حیف از این هفته کتاب که اینگونه مردم را از کتاب و کتابخانه بیزارتر می نماید
پاسخحذف