نویسنده‌ی كتاب «تاریخ انقلاب اسلامی در زنجان» در گفت‌وگو با من در ایسنا

انقلاب در زنجان، انقلابی مردمی و غیرمسلحانه بود
مسئولین استان نسبت به احداث بنیاد زنجان‌شناسی اقدام كنند

انقلاب در زنجان یك انقلاب غیرمسلحانه قلمداد می‌شود.
دکتر مسعود بیات، استاد دانشگاه و نویسنده‌ی کتاب «تاریخ انقلاب اسلامی در زنجان» در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه‌ی زنجان، ضمن بیان مطلب فوق افزود: علاقه‌مندی به تاریخ زنجان موجب شد كه نوشتن كتاب تاریخ انقلاب اسلامی در زنجان را بر عهده بگیرم.
بیات با اشاره به این‌كه مباحث كتاب با توجه به اسناد تاریخی نوشته شده است، افزود: امیدوارم روزی فرا برسد كه بتوانیم شناسنامه‌ای برای زنجان تدوین كنیم.
وی با بیان این‌كه در این كتاب نقش زنجان را از زمان مشروطه مورد بررسی قرار داده است، یادآور شد: امیدوارم نقش زنجان از وقایع زمان صفویه تا مشروطه نیز گردآوری شود و به این كتاب اضافه گردد.
بیات گفت: از سال 1376 مركز اسناد انقلاب اسلامی در راستای پیام حضرت امام خمینی شروع به تدوین تاریخ انقلاب اسلامی نمود و به مرور زمان به این نتیجه رسید كه تاریخ منطقه‌ای هر شهر نیز نگاشته شود.
وی ادامه داد: در همین راستا با توجه به نقشی كه شهر زنجان در جریان انقلاب اسلامی داشت در اولویت قرار گرفت و نوشتن این كتاب به من پیشنهاد شد.
بیات اضافه كرد: نوشتن این كتاب به ایده‌ی من نیست و من در زمینه‌ی طرح این كتاب همكاری كرده‌ام و در كنار آن نیز معرفی 20 منبع و مأخد را برعهده داشته‌ام.
وی با بیان این نکته که سرفصل‌ها و چارچوب كتاب از جانب مركز اسناد انقلاب اسلامی مشخص شده، گفت: بررسی وقایع در این كتاب از زمان مشروطه آغاز گردیده است.
نویسنده‌ی کتاب «تاریخ انقلاب اسلامی در زنجان» فصل اول این كتاب را وقایع زنجان از زمان مشروطه تا به حكومت رسیدن رضا شاه عنوان كرد و یادآور شد: در این فصل سعی شده سهم زنجان با توجه به اتفاقاتی كه در زنجان رخ داده بود، مشخص گردد؛ چرا كه در طول این زمان چند انقلابی در زنجان كشته شده بودند و در نتیجه از زنجان به عنوان شهری ضدمشروطه یاد می‌شد. در این فصل سعی كردیم این شبهه را رفع كنیم و جایگاه زنجان را مشخص گردانیم.
وی با اشاره به این‌كه فصل اول كتاب، فعالیت زنجانی‌های مقیم خارج از محدوده‌ی شهر را به تصویر می‌كشد، اظهار داشت: خروجی این فصل این بود كه زنجان با داشتن نماینده‌ای با چهره‌ای ملی به نام شیخ ابراهیم زنجانی از برجسته‌ترین چهره‌های دموكرات و انقلابی كه 3 دوره در مجلس شورای ملی حضور داشته است، نمی‌تواند شهری ضدمشروطه باشد.
این استاد دانشگاه گفت: فصل دوم كتاب از زمان رضا شاه آغاز می‌شود و در ادامه فعالیت‌ نمایندگان مجلس مؤسسان، مخالفت‌ها با رضا شاه و نوسازی‌هایی كه وی انجام داد، و همچنین میزان اجرای این نوسازی‌ها و نتایج آن بررسی گردیده است.
بیات با اشاره به فصل سوم كتاب كه در آن جنگ جهانی دوم و پیامدهای آن و فرقه‌ی دموكرات مورد بررسی قرار گرفته است، ادامه داد: فصل چهارم این كتاب به نهضت ملی شدن صنعت نفت می‌پردازد.
وی تصریح كرد: در بخش دوم كتاب، نكته‌ی مهمی كه بر آن متمركز شده‌ام، ایدئولوژی انقلاب اسلامی در زنجان، علل پیروزی انقلاب اسلامی و در آخر معرفی افراد ایدئولوگ زنجانی است.
بیات با بیان این‌كه در بخش سوم كتاب به رخدادهای انقلاب پرداخته شده است، گفت: در فصل چهارم به وقایع دوساله‌ی بعد از انقلاب اشاره شده است كه دولت مركزی متلاشی شد و كانون‌های جدیدی ایجاد گردید.
نویسنده‌ی كتاب «تاریخ انقلاب اسلامی در زنجان» در بخشی دیگر از این گفتگو تصریح کرد: افرادی كه در جریان انقلاب اسلامی در زنجان حضور داشتند به 3 دسته تقسیم می‌شوند كه دسته‌ی اول از شهرهایی از جمله قم به زنجان می‌آمدند كه از جمله‌ی آن‌ها آیت‌الله مشكینی و علی‌اكبر رضوانی بودند؛ دسته‌ی دوم از زنجانی‌های مقیم زنجان از جمله قربانعلی ذوالقدر از مبارزین جدی انقلاب، حاج عزالدین زنجانی و سیدمجتبی موسوی بودند و از گروه سوم كه نقش رابط را داشتند می‌توان به حجت‌الاسلام شجاعی و مصطفی ناصری اشاره كرد.
بیات افزود: منابع مالی انقلاب، توسط برخی از بازاری‌ها از جمله سیدهاشم موسوی كه خانه‌ی ایشان كانون انقلابیون بود، حمایت می‌شد.
وی گفت: 40 نوار كاست از سخنرانی طیف‌های مختلف انقلابی نیز جز اسنادی بود كه برای نوشتن این كتاب از آن‌ها استفاده شده است.
این استاد دانشگاه با بیان این‌كه نكته‌ی جالب در قیام مردم زنجان این بود كه برای اولین بار بعد از واقعه 19 دی ماه سال 1356 قم، هادی غفاری با حضور در مسجد ولی عصر در میان بیش از 3 هزار نفر به صورت علنی یعنی قبل از قیام مردم تبریز علیه رژیم پهلوی سخنرانی كرد.
بیات در پایان از مسئولین استان خواست تا به احداث بنیاد زنجان‌شناسی، جهت حفظ آثار و میراث مردم زنجان اقدام كنند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...