شناسایی جاذبه‌های تاریخی و طبیعی استان زنجان: بخش ششم

اسامی، موقعیت و ویژگی‌های كوه‌ها و قله‌های مهم استان زنجان
محمد فتحی‌اصل

با نگاهی به موقعیت جغرافیایی و توجه به وضع آب و هوایی و اكولوژیكی منطقه و همچنین استقرار استان بین دوقطب صنعتی كشور یعنی استان‌های تهران و قزوین و آذربایجان شرقی و نیز تعدد و تنوع جاذبه‌های طبیعی بی‌نظیر كه عمدتاً ناشناخته باقی مانده‌اند، می‌توان اهمیت و استعداد صنعت جهانگردی را در استان زنجان به روشنی دریافت. وجود ریزش‌های جوی و تنوع آب و هوایی، كوه‌های مرتفع همراه با چشمه‌سارها، یخچال‌ها، قلل برفی همراه با شیب‌های سرسبز، چشم‌اندازهای بكر طبیعی و رودهای پرآب جاذبه‌های فراوانی برای جهانگردی و به ویژه اكوتوریسم [1] به وجود آورده است.
رودخانه‌ی مهم و پُرارزش قزل‌اوزن كه از كوه‌های كردستان سرچشمه می‌گیرد، از استان زنجان گذشته و در مسیر خود اكوسیستم پُراهمیتی به وجود آورده و به دریای خزر می‌ریزد. علاوه بر این رودخانه‌های زیادی در استان وجود دارند كه از پیوستن ده‌ها رود فرعی، جویبار و نهرهای متعددی به وجود می‌آیند كه از كوهستان‌های منطقه سرچشمه می‌گیرند و در مسیر خود جاذبه‌های طبیعی فراوانی پدید می‌آورند.
همچنین آب و هوای معتدل زنجان در فصل تابستان و زمستان معتدل در طارم علیا موجب ایجاد پارك‌های مصفا شده و بر زیبایی‌های طبیعی استان افزوده است.

1. كوه‌ها
استان زنجان منطقه‌ای است كوهستانی كه كوه‌های آن جزو ارتفاعات غربی ایران می‌باشد. كوهستان‌های غربی استان جزو عمده‌ترین كوه‌های داخلی زاگرس هستند كه جهت عمومی آن‌ها از شمال‌غرب به جنوب‌شرق بوده است.  از مجموع 71 قله [2] مهم استان كه به عنوان كوه‌های دارای قابلیت كوهنوردی شناخته می‌شوند، 64 قله دارای ارتفاع كم‌تر از 3هزار متر می‌باشد و از قله‌های بیش از 3000متر استان می‌توان به كوه بلقیس و صندوق سندران و بابا گیلدر اشاره كرد.
ارتفاعات نسبتاً زیاد وسنگی بودن بیش‌تر كوه‌های استان قابلیت بهره‌برداری از آن‌ها در زمینه‌ی كوهنوردی و صخره‌نوردی را گسترش داده است. از طرف دیگر مدت برف‌گیری برخی از قلل حداكثر به 6ماه از سال نیز می‌رسد. در این مورد می‌توان به ارتفاعات بلقیس، شوبند، صندوق سندران و قارقالان اشاره كرد.
شایان ذكر است ارتفاع برف در این نقاط، گاهی به دو تا سه متر نیز می‌رسد. برفی بودن كوه‌ها و شیب مناسب آن‌ها بیانگر قابلیت آن‌ها در زمینه‌ی ورزش اسكی است. چنان‌چه برنامه‌ریزی دقیقی در امر بهره‌برداری از آن صورت گیرد، ارتفاعات استان می‌توانند به عنوان یكی از عناصر مهم توریسم خصوصاً در زمینه‌ی ورزش‌های اسكی، كوهنوردی، صخره‌نوردی و... مورد بهره‌برداری قرار گیرند. متأسفانه هیچ‌گونه خدمات و امكاناتی با قابلیت‌های طبیعی و بالقوه‌ی توریستی در استان وجود ندارد. به عنوان مثال در كل بلندی‌های موجود استان كه اكثر آن‌ها قابلیت‌های بهره‌برداری ورزشی دارند، تنها دو مهمانسرا وجود دارد كه در كوه‌های زرند قیدار و قراول پاپایی مستقر هستند و بقیه‌ی كوه‌ها فاقد این نوع امكانات كوهنوردی هستند.

جدول (2): اسامی، موقعیت و ویژگی‌های كوه‌ها، قله‌ها و شیب‌های مهم استان زنجان [3] را از این‌جا دانلود کنید.

پی‌نوشت‌ها:
1. طبیعت‌گردی
2. با استناد به گزارش اداره‌ی‌كل حفاظت محیط زیست استان زنجان، مجموعاً 71 قله‌ی مهم استان به عنوان كوه‌های دارای قابلیت كوهنوردی شناخته شده‌اند.
3. مأخذ: سازمان برنامه و بودجه استان زنجان، مطالعات توسعه‌ی اقتصادی اجتماعی اجتماعی و فرهنگی استان زنجان

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...